• Muzeul Județean, înființat prin decret regal în anul 1881, adăposteste colecții de arheologie,

istorie, artă plastică si decorativă, etnografie si artă populară, stiințele naturii, memoriale;

Muzeul Brailei

1

PROGRAM DE VIZITARE

  • Miercuri – Duminica
    09,00-17,00
    Octombrie – Aprilie
  • Miercuri – Duminica
    10,00-18,00
    Mai – Septembrie
  • Luni – Marti închis tot timpul anului, cu excepţia zilelor în care au loc manifestări culturale.

Situat in Piata Traian,nr. 3.

2

  • Clădirea Teatrului „Maria Filotti” (1896) este o instituție culturală cu o tradiție de peste o sută de ani, bogată în reprezentații teatrale de prestigiu. Clădirea a fost inaugurată la 11 decembrie 1896, sub numele de “Teatrul Rally” si a găzduit actori de marcă ai teatrului românesc (Hariclea Darclée, Maria Filotti). Ȋn anul 1969 primeste numele renumitei artiste,

Original din Brăila. Dispune de o sală de spectacole în stil italian cu 369 de locuri, Sala Studio si Sala de conferințe. Ȋn foaiere se pot organiza întruniri, expoziții, concerte;

Teatrul “Maria Filotti” din Brăila este o instituţie de prestigiu a teatrului românesc, având o tradiţie de peste 150 de ani, dintre care 65 de ani de activitate permanentă. Clădirea teatrului a fost construită în jurul anului 1850 şi este azi un monument de arhitectură, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional.

3

  • 4Biserica „Sf. Arhanghel Mihail si Gavril” (înc. sec. al XVIII-lea) este cea mai veche biserică din cele existente în Brăila. Inițial a funcționat ca lăcas de cult musulman (geamie), în anul 1831 a fost transformată în biserica ortodoxă, refăcută după planul unor arhitecți rusi, adăugându-ise elementele specifice cultului ortodox;
  • 5Biserica „Sf. Nicolae” (1860 . 1865) este pictată de pictorul Petre Alexandrescu, absolvent al Academiei de Pictură din Roma, cel care realizase la acea dată si pictura bisericii Mănăstirii Antim din Bucuresti, într-un stil de inspirație renascentistă italiană si a fost sfințită de către Episcopul Dunării de Jos Galați;

 

  • Biserica „Buna Vestire” este o fostă biserică greacă, construită în 1872, în stil bizantin, cu aprobarea domnitorului Al. I. Cuza. Interiorul este o combinație de stiluri (bizantin, neogrecesc, gotic, de influență renascentistă), determinată si de adăugirile si ulterioare. Pridvorul susține un balcon pe patru coloane de marmură albă; la rândul său, balconul executat tot din marmură, susține tot prin patru coloane cea de-a doua cupolă, cu orologiul bisericii. Biserica a fost construită între 1863 – 1872, după planurile arhitectului grec Avraam Ioanidis din Brussa. Lăcasul are dimensiuni impunătoare (43,5 m lungime, 21,5 m înălțime), păstrează vitralii deosebit de valoroase si picturi murale, în interior, realizate de Gheorghe Tătărescu, Constantin Livadas Liochis si Belizarie. Podoaba bisericii este mormântul lui Iisus Hristos, executat în lemn sculptat căuia i se adaugă candelabrul central din cristal de Murano si alte cinci candelabre din cristal de Boemia;

6

  • Biserica „ Sf. Apostoli Petru si Pavel” (1872-1894);

 6

  • Palatul Agriculturii (1923 – 1929)a fost construit după planurile arhitectului Florea Stănculescu;

7

  • Moara Violattos (1898)clădire construită de Anghel Saligny;

8

       Anghel Saligny construieste in anul 1898 moara, reprezentand o realizare de amploare pentru acea perioada, fiind recunoscuta ca cea mai mare moara pe baza de abur din estul Europei, o mandrie a Romaniei si un simbol al orasului Brailean.

Morarii Millas si Violattos se asociaza achizitionand din Anglia o masina de macinat cu abur. In anul 1892 Violattos initiaza un proiect ambitios in urma caruia fost realizata Fabrica de faina-Panait Violattos, certificata in 1897,ca cea mai mare din Europa. Cu un capital rulant de 20 milioane lei aur, motoare aduse din Braunschweig, avea o capacitate de 15 vagoane de faina in 24 de ore, consumand opt tone de pacura zilnic. In 1912,a avut acces la calea ferata, drumul feroviar national si la cheiul Brailei. Construita pe sase niveluri dintre care unul ocupat de depozitele de faina de toate calitatile era legata printr-un tunel subteran de fluviu, descarcarea cerealelelor fiind facuta printr-o instalatie mecanica direct in fabrica. Problemele au inceput din anul 1940, cand intampinand probleme financiare este silita sa intre in faliment. In 1944, masinaria a fost demolata de rusi si transportata de catre acestia in Rusia, facandu-se exproprieri de catre comunisti. In 1948 a fost nationalizata, aruncand in strada urmasii celebrilor comercianti greci.

 

 

  • Silozurile Anghel Saligny (1887 – 1891) – construite după planurile inginerului român Anghel Saligny, la care s-au folosit, pentru prima oară în lume, prefabricate de beton armat;

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Gara fluvială (1906 – 1907);

Acum o suta de ani, cand drumul de apa al Dunarii era cea mai sigura si rapida cale, de la Harsova pana la Turnu Severin si chiar mai departe, la Moldova Noua, Braila avea nevoie de o gara fluviala pentru sutele de pasageri care asteptau sa se imbarce la bordul vapoarelor cu zbaturi. Din acea necesitate a luat fiinta, intre 1904 si 1906, cladirea ce avea sa devina, de-a lungul timpului, un adevarat simbol al portului brailean. In prezent, fosta gara fluviala indeplineste doua functiuni: sediu de firma privata si locuinta particulara.

  • Ansamblul Str. M. Eminescu (sec. al XIX-lea);

11

 

  • Casa memorială „Panait Istrati” (sf. sec. XIX);

12 13

Casa Memorială Panait Istrati,  a fost înfiinţată în 1984, cu prilejul centenarului scriitorului Panait Istrati (1884-1935), născut în Brăila. Casa a fost organizată în  locuinţa grădinarului, ce apare pe planul din anul 1867, alături de bufetul din grădină şi seră. Casa Grădinarului a fost reconstruită în preajma anului 1900, cu parter pe un demisol,  în stil neoromânesc. După 1947, clădirea îşi păstrează destinaţia administrativă şi este trecută în administrarea sectorului “Spaţii verzi” al Primăriei Brăila. Deşi Panait Istrati nu a locuit aici, clădirii i-a fost atribuită această destinaţie deoarece autorul Chirei Chiralina prefera spaţiul din vecinătatea casei pentru contemplarea Dunării şi a împrejurărilor. În plus, nici una din clădirile în care a locuit  Panait Istrati la Brăila, nu s-a păstrat.
Expoziţia din Casa Memorială prezintă publicului manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, cărţi cu autograf, ediţii rare, ediţii princeps, fotografii-document, obiecte care au fost cumpărate în cea mai mare parte de la ultima soţie a scriitorului Panait Istrati, Margareta Istrati.

 

 

 

  • Casa Petre Ştefănescu Goangă,  situată în Brăila, str. Piaţa Poligon, nr.2, a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea şi a aparţinut pictorului Petre Alexandrescu, bunicul marelui cântăreţ de operă şi pedagog brăilean. În perioada 1899 – 1902 casa a intrat în posesia părinţilor cântăreţului de operă , Cecilia şi Gheorghe Ştefănescu Goangă.

14

Din punct de vedere arhitectural construcţia prezintă elemente specifice perioadei neoclasice.

În anul 2004  imobilul este declarat monument istoric şi este înscris în Lista Monumentelor Istorice sub codul LMI 2004-BR-IV-m-B-02167.

Începand cu anul 2011 Municipiul Brăila implementează proiectul  „Reabilitare Casa Petre Ştefănescu Goangă” , cu scopul reîntregirii patrimoniului cultural – istoric şi valorificării turistice a patrimoniului brăilean.

  • Casa Memoriala Nicapetre

Centrul Cultural Nicăpetre a fost înfiinţat la 6 decembrie 2001, pentru a adăposti donaţia sculptorului Nicăpetre şi funcţionează în sediul fostei Case a Colecţiilor de Artă (1986-2001).
Clădirea a fost sediul firmei Embiricos et Co. M.Embiricos a fost unul dintre cei mai bogaţi oameni din Brăila. Armator şi negustor, făcea export de cereale şi import de cărbuni, deţinea o linie regulată de mărfuri între Anglia – continent şi Mediterana la porturile de la Marea Neagră şi dunărene. Deţinea linia regulată transatlantică Constanţa-New-York cu vapoare de lux şi liniile de pasageri Marsilia-Pireu, Salonic-Constantinopol-Varna. Era reprezentantul general al Societăţilor de navigaţie: Byron Steam-Ship Co. Ltd. Londra şi National Steam Navigation Co. Ltd. din Grecia.
Centrul Cultural Nicăpetre a fost redeschis pentru public în data de 12 noiembrie 2010, după ample lucrări de reabilitare.

15

 

  • Casa memoriala NICAPETRE

 

  • Casa Memoriala Ana Aslan

Savantul care a dus faima României în lume, după ce a inventat medicamenele împotriva îmbătrânirii Gerovital şi Aslavital, s-a născut într-o casă care există şi în prezent * imobilul este proprietate privată.

  • Casa Ana Aslan (sf. sec. XIX);

17 16

  • Casa D. D. Perpesicius (mijlocul sec. XIX); situate pe strada Cetatii, nr. 70, Braila

18

  • Fântâna arteziană – Piața Traian, în parc si Ceasul Public;

20 19

Piaţa Traian este în fapt Centrul Vechi al oraşului, de unde se deschid ca razele soarelui toate arterele acestuia. Piaţa datează din 1833, atunci  fiind pavată cu piatră cubică. S-a numit iniţial Piaţa „Sfinţii Mihail şi Gavril” şi avea o suprafaţă de 11000 mp. În jurul ei sunt cele mai importante şi reprezentative instituţii ale Brăilei (Teatru Maria Filotti, Muzeul de Istorie ) şi tot de aici porneşte strada Regală (str. Mihai Eminescu) un loc drag locuitorilor,  cu construcţii ce amintesc de vremurile de altă dată.

Una dintre cele mai reprezentative construcţii ale oraşului este Ceasul Public  din Piaţa Traian, ridicat în anul 1909, de către   firma cehă Carol Sakar. Ceasul, este o piesă de mobilier urban rară, întrucât erau preferate orologiile din turnurile bisericeşti sau construcţii administrative, şi mai puţin ceasuri individuale. Construcţia are peste 11 m înălţime, fiind executată în stilul Artei anului 1900, orologiul având patru cadrane susţinute de o carcasă metalică, imitând un orologiu de interior. Construcţia lui s-a bazat pe donaţia testamentară a  lui Petru Naum, care dorise ridicarea unui turn orologiu aferent Bisericii Sf. Mihail şi Gavril din aceeaşi  piaţă. Încă din momentul instalării, Ceasul Public s-a constituit într-un punct de reper, a dobândit prestigiu şi a devenit simbol al modernizării urbane.

 

  • Faleza Dunării – un loc de plimbare si agrement pentru turisti si localnici;

 


21
Compusă dintr-un ansamblu deosebit de fântâni arteziene dintre care atrage atenţia cea mai mare (Fântâna Cinetică), de forma unor palme, una dintre cele mai frumoase din România. Din primăvară și până în toamnă, poţi să te răcoreşti și să urmăreşti  mişcarile inedite ale fântânii cinetice, având în acelaşi timpşi o perspectivă panoramică asupra Dunării. Mai poți vedea aici și Faleza, unde vei descoperi foarte multă verdeaţă, cu câteva terase și restaurante, inclusiv unele amenajate pe Dunăre, pe pontoane plutitoare.

  • Parcul – monument, amplasat în SV orasului, un loc de recreere cu o suprafață de 90 ha.

22 23

      In anii 1833 -1834, din ordinul generalului Pavel Kiseleff, la un km de centrul orasului Braila, se ridica un monument menit sa aminteasca urmasilor ca pe acel loc, in timpul campaniei ruso-turce, o ghiulea dusmana a cazut chiar langa tarul Nicolae I, pe cand acesta inspecta fortificatiile.

Monumentul ridicat din initiativa administratiei ruse, in anii redesteptarii orasului la o noua viata romaneasca, a ramas profund intiparit in constiinla brailenilor, ca un simbol al eliberarii fostei raiale dupa trei secole de stapanire otomana.

Monumentul ridicat din initiativa administratiei ruse, in anii redesteptarii orasului la o noua viata romaneasca, a ramas profund intiparit in constiinla brailenilor, ca un simbol al eliberarii fostei raiale dupa trei secole de stapanire otomana.

[CONTACT_FORM_TO_EMAIL]