Faleza si Esplanada Dunarii

1

      Faleza si esplanada Dunării (7,1 ha) este un loc privilegiat de contact cu peisajul fluvial, care trebuie valorificat.

Gradina Publica Braila

2

      Grădina Publică

     Grădina Publică (7,5 ha) din Municipiul Brăila este oază de vegetație a orasului, unde se regăsesc ruinele fostei cetăți a Brăilei, precum si una dintre intrările în canalele subterane de sub oras, o adevarată rețea de tuneluri cunoscute sub denumirea de “hrubele Brăilei”. Ȋn spațiul grădinii a funcționat si un restaurant rotativ, situat la ultimul etaj al clădirii turn care odinioară a fost „Castelul de apa” al orasului Brăila, construit in 1912.

3

Parcul Monument

Parcul Monument (53 ha), situat în partea sud-vestică a orasului Brăila, este cel mai mare parc al Brăilei, zonă de agrement si nu numai, deoarece aici se poate vizita Muzeul de Stiințe ale Naturii, dar se pot practica si sporturi pe terenurile special amenajate.

Lacul Sarat

4

      Lacul Sărat, aflat la 5 km de orasul Brăila, conține namol terapeutic cu grad foarte ridicat de mineralizare, fiind considerat unul din cele mai valoroase nămoluri sapropelice din Romania. Factorii naturali de cură sunt: apa minerală din lac, clorurosodică, sulfatată, magneziană concentrate, nămolul sapropelic din lac. Stațiunea Lacu Sărat este o adevarată oază de verdeață cu efecte benefice asupra corpului uman.

Municipiul beneficiază si de plantațiile din apropierea limitei teritorial administrative: Pădurea Stejarul si lizierele din zona dig mal, precum si de 33,85 ha de suprafață verde situată în Stațiunea Lacu Sarat, frecventată de către populațieă mai ales pe parcursul sezonului de vară.

  Parcul natural Balta Mică a Brăilei (parțial pe teritoriul Brăilei), arie naturală de interes național („Rezervații ale Biosferei, Parcuri Naționale sau Naturale” – legea 5/2000) si zonă umedă de importanță internațională (Sit RAMSAR 1074), care conține valori excepționale de floră si faună si conservă ecosisteme complexe, este o resursă importantă pentru dezvoltarea si promovarea turismului ecologic si stiințific1. Parcul se întinde pe teritoriul următoarelor unități administrativ teritoriale: Municipiul Brăila – partea de sud(18%), Bertestii de Jos (38%), Chiscani (29%), Gropeni (13%), Mărasu ( 5%), Stăncuța (35%), si are doua porți principale de acces: mun. Brăila la nord (acces cu ambarcațiuni fluviale pentru vizitarea zonei de coservare specială de protecție integrala Fundu Mare) si drumul european E60 de la capetele Podului Giurgeni Vadu Oii.