Centrul National de Informare si Promovare Turistica Braila in colaborare cu Asociatia BrailArt Braila a organizat  vizita la obiectivul turistic- Casa Memoriala “Panait Istrati”, in urma intalnirii noastre din cadrul activitatii ce are loc in fiecare zi de luni a saptamanii, intitulata Cafeneaua Literara.

Dupa cum am mentionat intr-o postare anterioara pe site-ul CNIPT Braila, zilnic avem ateliere planificate in cadrul centrului, avand ca scop promovarea imaginii orasului nostru, Braila de ieri, Braila de azi!

Grupul nostru, participanti frecventi, ai Academiei Bunicilor, din cadrul proiectului 2021-1-RO01-KA122-ADU-000017948 perioada de implementare: 01.12.2021- 31.05.2023, a pus in valoare marea personalitate remarcanta a celui care a fost Panait Istrati, nascut in Braila. Nu numai brailenii cunosc operele valoroase ale marelui scriitor ci intreaga lume, deoarece au fost traduse in toate limbile: Codin, Chira Chiralina, Nerantula, Ciulinii Baraganului, etc

.Obiectivul turistic Casa Memoriala “Panait Istrati” situata in Gradina Publica din Braila a primit insemnatate speciala cu prilejul centenarului nașterii scriitorului Panait Istrati (1884-1984). In acest imobil a fost organizată Casa Memorială ‘Panait Istrati’, inaugurată la 10 august 1984.

Deși Panait Istrati nu a locuit niciodată aici, clădirii i-a fost atribuită această destinație, deoarece autorul ‘Chirei Chiralina’ prefera spațiul din vecinătatea casei pentru contemplarea Dunării și a împrejurărilor. Niciuna din clădirile în care Panait Istrati a locuit în Brăila nu s-au păstrat. Imobilul care găzduiește Casa Memorială este înscris în Lista Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice, și a fost cunoscut, la începuturi, sub denumirea de ”Casa Grădinarului”. În această fostă casă a grădinarului a fost reconstituit universul vieții lui Panait Istrati, scriitorul fiind, astfel, adus acasă, în orașul său natal. Aici sunt valorificate expozițional manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, cărți cu autograf, ediții rare, ediții princeps, fotografii-document, obiecte ce au fost cumpărate, în cea mai mare parte, de la ultima soție a scriitorului, Margareta Istrati. Pălăria, pipa, ochelarii, trusa de birou, geanta și pantofii, lucrurile personale care îl evidențiau în societate pe Panait Istrati, stau cu mare cinste în Casa Memorială din Grădina Mare. Aici mai poate fi admirat un samovar adus de Istrati din Rusia Sovietică. Este o casă care i-a fost dăruită scriitorului Panait Istrati, în semn de recunoștință, pentru faptul ca a purtat numele Brăilei peste tot în lume. Muzeul se află în imediata apropiere a Casei Thuringer, loc unde Panait Istrati a locuit în copilăria sa, având în vedere faptul că mama sa a lucrat ca menajeră la această familie..

 Astfel, ne mandrim si promovam cu drag imaginea dar si valoarea Brailei! Multumim Muzeului Carol I Braila pentru acces si buna primire la obiectivul turistic dar si pentru colaborare!